Verslag Studietrip Rome 2017-2018

Hieronder volgt een uitgebreid verslag van de studietrip naar Rome. De foto’s van deze trip zijn te vinden onder het kopje ‘Foto’s’ op deze website.

Maandag

Maandagnacht ging bij velen de wekker om half vier ’s nachts en voor een enkeling zelfs eerder. De oogjes waren dan ook klein toen we verzamelden op Leiden CS om met de SLN-trein naar Schiphol te gaan. Eenmaal aangekomen deelde de Studietripcommissie de programmaboekjes uit en waren we klaar om te vertrekken.
Toen we aankwamen in Rome was het heerlijk weer. Een graad of vijftien en een licht briesje. Iets wat we in de afgelopen drie maanden niet in Nederland hadden gehad. De voortekenen waren goed! Vanaf het Romeinse vliegveld was het nog zo’n driekwartier naar Termini. Ons hostel lag op loopafstand van het grootste station in Rome.
Maandag stond niet veel op het programma, behalve een wandeling door Rome. De Engelenburcht, de Hoge Raad, de Trevifontein, het Pantheon en de Spaanse trappen zijn allemaal op camera vastgelegd.
Maandagavond stond een heerlijke pasta voor ons klaar. Het was een geslaagde eerste avond afgezien van de heavy bleeding nose.
Dinsdag
Dinsdagochtend stond het eerste inhoudelijke bezoek op het programma. We gingen naar de arbeidsinspectie van Rome. We kregen indrukwekkende verhalen te horen van een inspecteur over de Italiaanse cultuur en de bijbehorende laksheid wat betreft de inachtneming van veilig op de werkvloer. Zo moet er vaak een oogje in het zeil worden gehouden, omdat het anders de spuigaten uitloopt.
Na ons bezoek aan de arbeidsinspectie was er tijd voor ontspanning. Sommigen bleven in het hostel om even bij te slapen en anderen gingen Rome verder ontdekken.
Dinsdagavond gingen we met z’n allen uit eten en verwelkomden we prof.mr. Barentsen. Na het eten was het tijd voor een borrel en gezelligheid.
Woensdag
Na een wilde dinsdagavond in de Shar Vari Play House discotheek was er op woensdagochtend tijd voor wat ontspanning. De vroege vogels dronken een koffietje in de buurt van het Colleseum en de nachtdieren gingen wat later op pad. Cultuur werd er wederom in overvloed verslonden.
In de middag was het tijd voor de inhoudelijke activiteit van de dag. Wij brachten een bezoek aan Bird & Bird Rome. Hier kregen wij een presentatie over het Italiaanse arbeidsrecht en de werkzaamheden van het kantoor. Na de presentatie kregen wij een rondleiding door het kantoor en konden er vragen worden gesteld aan advocaten. Het was een leerzame aangelegenheid.
In de avond gingen we gezamenlijk uit eten in een luxueus gelegen aan een van de vele zijstraatjes aan de Tiber. Nadat iedereen zijn buikje rond had gegeten was het tijd voor het avond-/nachtprogramma: KARAOKE! The Nag’s Head Rome zal het optreden van enkele SLN-leden nog lang herinneren.
Donderdag
Donderdagochtend gingen we langs de Luiss University. Dit is een prachtige universiteit in het hartje van Rome. We waren vooral onder de indruk van de vele ‘huiskamers’ in de Universiteit waar studenten van alle nationaliteiten bijeen kwamen om ideeën en ervaringen te delen.
In de middag stond een rondleiding door Rome op de planning. Een kijkje door het beroemde sleutelgat van de Villa del Priorato op de Sint-Pieter zal ons nog lang bijblijven. We realiseerden langzamerhand dat dit de een na laatste dag in het mooie Rome was.
Donderdagavond hadden we gereserveerd bij een authentieke Risotteria en zeiden we prof.mr. Barentsen gedag. Vervolgens hebben we Rome voor een laatste keer onveilig gemaakt met SLN!
Vrijdag
Vrijdagochtend viel het zwaar om vroeg op te staan, maar aangezien het de laatste dag was, wilden iedereen nog van het heerlijke weer, het lekkere eten en de mooie cultuur genieten. We begaven we ons naar het Flavisch Amfitheater, beter bekend als het Colosseum, en naar het Forum Romanum. Voordat we naar het vliegveld gingen, namen we nog een typisch Italiaanse lunch en pakten we onze tassen.
Het was een geslaagde week met veel hoogtepunten. We hebben niet alleen Rome beter leren kennen, maar ook met name elkaar. De SLN Studietrip 2018 verdient een tien! Commissieleden bedankt!!